Градска кућа у Сенти

Дана 16. априла 1911. године, на ускршњи понедељак, запалиле су се и изгореле стара Градска кућа и Црква Светог Стефана. Након статичког и привредног вештачења Комисија за грађевинарство је дошла до закључка, да је објекат у тој мери оштећен да поправка није могућа, и тадашња Скупштина је убрзо донела одлуку о изградњи савременије нове градске куће.

Позив на нивоу државе за конкурс за план нове Градске куће расписан је у августу 1911. године. Почетком септембра пристигло је 15 планских цртежа. Према проценитељима, цртежи који су највише одговарали програму били су цртежи Фриђеша Ковача, грађевинара из Будимпеште.

Зграда нове Градске куће са Среским судом и зградом поште које су се сјединиле, и са халом за вашаре чини један затворени блок са унутрашњим двориштем. По архитектури ово је најимпозантнија зграда у Сенти. Налази се на западној страни Главног трга, и главни је део панораме града. Скоро 50 метара високи торањ се као показатељ правца издиже изнад града. Скупштинску салу са две стране обухватају 10 осовина подељени прозори, док мансардни кров прекрива двоспратни део зграде. У приземљу свуда около се ређају продавнице лучног облика који је идентичан са куполом торња.

Грађевинско решење које је рођено у време промена сенћанског грађевинарства има суздржане сецесионе украсе, који се у карактеристици већ приближавају функционализму. Хоризонтални венци фасаде показују стилизоване узорке биљака, орнаментику која нагиње ка геометрији. Скупштинска сала има смеле хоризонталне отворе које делују као постакљена врпца.

Покривање куполе је резултат одговора дат на суштину мађарског сецесионог грађевинарства. Масивни торањ, који се постепено пробија ка небу, са својим асиметричким положајем има мало романтичног дејства, али у детаљима и украсима носи трагове сецеције. Украсни ходник зграде и импозантна Скупштинска сала, са богатим украсима су такође у стилу сецесије.

Улазни хол и украсно степениште

Иза декоративног главног улаза од кованог гвожђа налази се улазни хол и главно степениште, богато украшени делови зграде. Улазни хол служи као место за изложбе и одржавање помена. Одавде дворедно украсно степениште води ка спратовима.

Галерија степеништа

Галерија степеништа се простире до другог спрата, на првом спрату се налази Скупштинска сала, а на другом спрату је галерија. Стубови са богатим пластичним украсима сецесионог стила чине је најмеродавнијим делом Градске куће.

Свечана сала

Импозантна Скупштинска сала је највећа просторија зграде. Уз задњи зид сале, приања се лук галерије који је укусно украшен и који уједно разбија једноличност сале. Изнад главног улаза у галерију сале налази се грб града који обједињује делове објекта у једну целину.

Сале Градске куће

Једна од репрезентативних сала зграде такође је и Зелена сала у којој се одржавају разне седнице и саветовања. Друга сала за саветовања са великим капацитетом пријема је Андрушко сала, чије зидове украшавају слике Кароља Андрушка, преминулог аматерског сликара и графичара. Вредне помена су и лепе угаоне канцеларије Градске куће док су остале сале, канцеларије једноставног стила.

Торањ Градске куће

Из масивне зграде, део торња који се ослобађа састоји се од три блока основне површине и висине које се ка горе смањују. На два нивоа простиру се водоравне линије балкона, које затварају два скраћена торња терасом. Висина доњег блока прелази висину основне грађевине. Торањ се затвара торањском капом која подсећа на куполу. У магацинима на спрату торња се налазе материјали списа Историјског архива. На петом спрату налази се излаз на прву терасу торња. На шестом и седмом нивоу се налазе помен видиковац и највиша тераса.

Спомен видиковац сенћанске битке

На шестом спрату торња се 2010. године отворио спомен видиковац сенћанске битке чију салу украшавају копије тадашњих војних униформи и слике великих димензија које приказује делове битке. На столу се налази макета која дочарава ток сенћанске битке са више хиљада минијатурних војника – коњаника као и многе друге макете.

Сат на торњу, највиша тераса

Првобитно је прихваћен план Нандора Шрама, сенћанског сајџије, који је конкурисао са сатом са бројчаником пречника 385 цм, али на крају из техничких разлога је на торањ постављен сат мањих димензија, који је испоручила фирма Розгоњи и Лендваи. Из спомен видиковца степенице воде до највишег седмог нивоа спрата, у тзв. торањ сата, где се може видети оригинална конструкција сата у функцији. Такође овде се налази део преосталих предметних успомена на сенћанску битку. Са највишег нивоа се пружа диван поглед на град и његову околину.

Јужно крило Градске куће

1894. године је изграђена зграда Поште и Среског суда са једним спратом. Источни део је касније прикључен локаној самоуправи, односно Градкој кући док се у западном крилу зграде и данас налази пошта.

Извор

Грађевинарство Сенте, Золтан Валкаи

Интернет

Пратите нас:

Skip to content